X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıWordPress Hosting500 Internet Server Error Hatası Na...

500 Internet Server Error Hatası Nasıl Çözülür?

500 Internet Server Error Hatası Nasıl Çözülür?

WordPress 500 dahili sunucu hatası, bir WordPress yayıncısı olarak karşılaşacağınız yaygın WordPress hatalarından biridir. Bu hata genellikle WordPress dosyalarınızda bozulan bir şeyden veya hosting sağlayıcınızın sunucusundaki bir sorundan kaynaklanır.

Bu hata, özellikle WordPress'e yeni başlayanlar için sinir bozucu olabilir çünkü size sorunun ne olduğunu söylemez. WordPress 500 dahili sunucu hatasını bulmak ve düzeltmek için temel WordPress sorun giderme becerilerinin yanı sıra biraz sabırlı ve azimli olmanız gerekir.

Bugün tam olarak neye ihtiyacınız olduğunu ve nasıl çözeceğinizi göstereceğiz. Fakat WordPress 500 dahili sunucu hatasını nasıl düzelteceğimize başlamadan önce, bu hatanın ne olduğunu açıklayalım.

500 Internet Server - Dahili Sunucu Hatası Nedir?

500 Internet Server, sunucunun arka uçta düzgün bir şekilde işleyemediği bir sorunla karşılaştığı anlamına gelen genel bir sunucu hatasıdır. Genellikle bir PHP veya işlenmeyen bir özel durumla sonuçlanan başka bir kod işlevi yürütülürken bir şeyler ters gitti ve sunucu sorunun ne olduğu konusunda daha net olamaz.

Temel olarak 500 Internet Server, ortaya çıkan bir durumla başa çıkamadığında karşılaşabileceğiniz bir hata olarak düşünebilirsiniz. Böyle bir hata ile karşılaşmanızın nedeni şunlar olabilir:

  • Bir eklentiye giren bir hata veya beklenmeyen girdi/veri, sonucu işleyememesine neden oluyor olabilir
  • Hata vermesine neden olan bozuk bir dosya, eklenti veya başka bir sunucu özelliği olabilir
  • Sunucuda, web sunucusunun ziyaretçiyi anlayamamasına veya doğru şekilde hizmet sunamamasına neden olan bir yanlış yapılandırmadan kaynaklanıyor olabilir
  • Donanım veya yazılım sorunları da HTTP 500 sunucu hatalarına neden olabilir

500 Internet Server hatası, HTTP protokolünde tanımlanan standart bir durum kodudur. Birçok kişi 404 (bulunamadı) veya 301 (yönlendirme) gibi diğer HTTP hatalarına aşina olsa da, çok az kişi 500 sunucu hatasının çözümünü biliyor.

Genel olarak, 5** ile başlayan her şey bir sunucu hatası olduğu anlamına gelir - bir istemci sunucuda geçerli bir istek gerçekleştirmeye çalıştı, ancak sunucudaki bir sorun nedeniyle sunucu bu isteği yerine getirmekte sorun yaşadı diye düşünmemiz gerekir. Elbette, web siteniz WordPress üzerinde çalışıyorsa, bu, sitenize güç sağlayan web sunucusunun, WordPress'te (veya başka bir şekilde) isteği yerine getiremediği bir hatayla karşılaştığı anlamına gelir.

WordPress siteniz 500 dahili sunucu hatasıyla karşılaşılırsa, web sitenize erişirken aşağıdaki gibi bir sayfa görürsünüz:

WordPress Web Sitenizde 500 Internet Server Hatası Nasıl Düzeltilir

Bu hatanın en yaygın iki nedeni, bozuk bir .htaccess dosyası veya başka bir dosya ya da bir eklenti veya işlevin sunucunun PHP bellek sınırını aşmasıdır.

WordPress dizininizdeki .htaccess dosyası, bir eklenti yükledikten veya WordPress sitenizde başka bir değişiklik yaptıktan sonra bozulabilir. Bu durumda WordPress 500 hatası kolayca düzeltilir. Ancak, yukarıdaki hata mesajı yerine boş bir WordPress sayfası görüyorsanız, bu farklı bir sorundur. Bu durumda, sitemizde yer alan “Beyaz Ekran hatası” konu başlıklı yazıyı inceleyebilir ve sorununuzu giderebilirsiniz.

WordPress 500 dahili sunucu hatasına neden olan bazı temel sorunlara bir göz atalım ve bunları nasıl çözeceğimizi öğrenelim.

Not: Her zaman olduğu gibi, devam etmeden önce yedeklemenizi mutlaka yapın. Böylece bir şeyler ters gitse bile WordPress sitenizi geri yükleyebilirsiniz. Sorunu kendi başınıza çözecek kadar emin değilseniz, sorunu teşhis etmenize yardımcı olabilecek uygun WordPress geliştiricileri bulabilirsiniz.

1. CPanel Hataları

Web sitenizin ön ucu belirsiz bir 500 Internet Server hatası veriyor olsa da, büyük olasılıkla arka uçta veya paylaşılan hosting sunucunuzun Hatalar bölümünde, hatanın nereden geldiğini açıklayabilecek daha fazla ayrıntı vardır.

Yapmanız gereken ilk şey, CPanel'de veya özelleştirilmiş bir hosting platformu kullanıyorsanız, Hatalar bölümünü ziyaret etmektir. Bunu göremiyorsanız, hemen hosting şirketinizle iletişime geçmeniz en iyisidir.

 

Buraya tıkladığınızda, bir sürü hata mesajı göreceksiniz. Siteniz hala HTTP 500 hatası veriyorsa, sorunun kaynağını gösterebilecek birkaç hata mesajı olmalıdır.

error_log

Bu, atılan hata hakkında bazı ayrıntılara sahip olabilecek başka bir dosyadır. Varsayılan PHP hata günlüğüdür ve herhangi bir hata bu dosyaya girer ve depolanır. Bu dosyayı açın ve sitenizin HTTP 500 dahili sunucu hataları atmaya başladığı zamandaki son girişleri kontrol edin.

Yukarıda söylediğimiz gibi, WordPress 500 dahili sunucu hatasının birçok nedeni olabilir. Ana nedenlerden bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • Bozuk .htaccess dosyası
  • PHP bellek sınırı sorunları
  • Hatalı bir eklentinin/eklentilerin neden olduğu sorun
  • Bozuk WordPress çekirdek dosyaları
  • Web sunucusundan kaynaklanan hosting sorunu
1. Bozuk veya yanlış .htaccess dosyası

Sorun .htaccess dosyasındaki bir sorundan kaynaklandıysa, muhtemelen bunun farkında olacaksınız, çünkü büyük olasılıkla web sitesiyle uğraşıyordunuz veya bazı yükseltmeler veya değişiklikler yapıyordunuz, ancak web sitesi aniden 500 Internet Server hatası vermeye başladı.

WordPress sitenizde dahili sunucu hatasını düzeltmek için sorun gidermek için yapabileceğiniz ilk şeylerden biri düzeltmek, geri yüklemek veya yeni bir .htaccess dosyası oluşturmaktır. Genellikle, sitenize hatalı bir eklenti yüklemeye çalıştığınızda veya web sitenizin .htaccess dosyasını özelleştirmeye çalıştığınızda ve web sunucusunun işleyemeyeceği (bozuk) bir komut eklediğinizde .htaccess bozulur.

Ayrıca, web sitenizin desteklemediği bir özelliği veya işlevi kullanmaya çalışıyor olabilirsiniz. Bunun için bu düzeltme genellikle basittir. En basit çözüm, az önce yaptığınız ayarlamaları kaldırmak veya talimatları doğru uyguladığınızdan emin olmaktır. Bu işe yaramazsa, web sitenizin çalışan bir sürümünden .htaccess dosyasının bir sürümünü alabilirsiniz.

2. PHP bellek sınırının aşılması

Bozuk bir .htaccess dosyasına benzer şekilde, PHP bellek limitinin bitmesi de WordPress 500 Internet Server hatasına neden olan yaygın bir sorundur. Sorunu çözmek için PHP belleğini artırmanız gerekecek.

İlk olarak wp-config.php dosyanızı açın. Dosyayı, .htaccess dosyanızın bulunduğu kök dizinde bulabilirsiniz.

Aşağıdaki kod parçasını üzerine kopyalayın ve dosyayı kaydedin.

define('WP_MEMORY_LIMIT', '64M');”

Bu işe yaramazsa, hafızanızın farklı bir şekilde arttırılması gerekebilir. Belleği artırmak için bu php.ini ince ayarını kullanmayı deneyebilirsiniz:

memory_limit = 64M”

Belleği ikiye katlamayı deneyin. Bazı sınırlamalar olabileceğinden, bunu hosting şirketinizle iletişime geçmeniz gerekebilir.

3. Hatalı eklenti

Yukarıdaki çözümlerden hiçbiri 500 Internet Server hatanızı çözmediyse, sorun muhtemelen sunucunuza yüklediğiniz hatalı bir eklentiden kaynaklanıyordur.

Eklenti dizinini yeniden adlandırın ve WordPress 500 dahili sunucu hatasını düzeltip düzeltmediğini kontrol edin. Dizini yeniden adlandırmak sorunu çözerse, sorunun nedeninin bir veya daha fazla eklentiniz olduğunu gösterir.

Tam olarak hatalı eklentiyi bulmak için öncelikle eklenti dizininin adını eski haline getirin. Bu, tüm eklentilerinizin artık etkinleştirildiği anlamına gelir. Şimdi, web siteniz artık 500 Internet Server hatası vermeyene kadar her eklentinin klasörlerini tek tek eski eklenti gibi bir adla yeniden adlandırmaya başlayın. Bu işlemin sonunda, hatalı eklentiyi bulmuş olursunuz.

Bulduktan sonra, o eklentiyi web sitenizden kaldırın ve eklentinin yazarına bildirin.

4. Bozuk WordPress çekirdek dosyaları

Yukarıdaki çözümler sorununuzu çözmezse, bunun nedeni bozuk dosyalardan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda, en son WordPress'i indirmeli ve wp-admin ve wp-includes klasörünü yeni bir WordPress kurulumundan WordPress web sitenize yeniden yüklemelisiniz.

Sorun bozuk dosyalardan kaynaklanıyorsa, çekirdek dosyaların yeniden yüklenmesi sorunu çözmelidir.

5. Hosting sağlayıcı sorunları

Yukarıdaki adımlardan hiçbiri WordPress 500 dahili sunucu hatası için bir çözüm bulmanıza yardımcı olmazsa, web hosting sağlayıcınızla iletişime geçmeniz gerekir.

Destek talebiniz için aldığınız yanıtın kalitesi, sağlayıcılar arasında farklılık gösterir. Hosting sağlayıcınız, sorunu çözmek için zaten çalıştığınızı göstermek için tam olarak hangi sorun giderme adımlarını uyguladığınızı bildirmeniz gerekir.

WordPress'te 500 Dahili Sunucu hatasına ne sebep olur?

500 Internet Server dahili sunucu hatasına genellikle bozuk dosyalar, bellek limitinin aşılması veya yanlış yapılandırılmış sunucular neden olur. Az önce bir değişiklik yaptıysanız, bu işlemi geri almak ve sorununuzu çözmek kolay olacaktır.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(54 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)

Top