X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıWordPress HostingWordPress Sitesi Nasıl Hızlandırılı...

WordPress Sitesi Nasıl Hızlandırılır?

WordPress Sitesi Nasıl Hızlandırılır?

Günümüzün dijital dünyasında her şey hız ve verimlilikle ilgili. Web siteniz olması gerekenden daha yavaş yükleniyorsa, trafiğinizin ve kârlılığınızın doğrudan etkilendiğinden şüphe yoktur. Bu gerçeğin tanınması, birçok geliştiriciyi ve işletme sahibini WordPress sitelerini nasıl hızlandıracaklarını merak etmesine yol açıyor.

Aşağıdaki bilgiler, hızlı yükleme sürelerinin neden gerekli olduğunu anlamanıza yardımcı olacak ve hatta WordPress site hızınızı artırmak için birkaç ipucu öğreneceksiniz, gelin birlikte inceleyelim.

WordPress Site Hızının Önemi

WordPress, dünyayı kasıp kavuran güçlü bir içerik oluşturma aracıdır. Bu araç, aktif olarak 75 milyondan fazla web sitesi oluşturmak için kullanılmakta. Diğer tüm web sitesi oluşturma araçlarında olduğu gibi, her şeyin mükemmel görünmesini sağlamak ve markanızın öne çıkmasına yardımcı olmak için eklentilere, temalara ve diğer araçlara ihtiyacınız olacak. Ne yazık ki, bu tür araçlar, içerik yönetim sisteminizden bağımsız olarak işleri yavaşlatabilir.

Neyse ki, site hızınızı artırmanın yolları var. Temalarınızın, resimlerinizin, eklentilerinizin ve diğer içeriğinizin uygun yönetimi sayesinde işleri kolayca hızlandırabilirsiniz. Bir müşterinin sayfanızın tam deneyiminin keyfini çıkarabilmesi için, her içerik yönetim sisteminin, sayfada görünen veya arka planda çalışan tüm ilgili öğeleri yüklemesi gerekeceğini unutmayın.

Bu noktada, ziyaretçilerin sayfanızdan keyif alıp almamasıyla yükleme hızlarının ne alakası olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Ne yazık ki, sayfanızın yüklenmesi yavaş olduğundan hiçbir şeyden zevk almıyor olabilirler.

Site Hızı Neden Önemlidir?

Sayfanızın eninde sonunda yükleneceğini bildiren dönen yuvarlak emoji, teknolojik tarihin bir malzemesidir. Bu günlerde tüketiciler web sayfalarının hızlı yüklenmesini bekliyor. Yapılan araştırmalara göre kullanıcıların %40'ı, yüklenmesi üç saniyeden uzun sürerse bir siteyi terk edeceklerini bildirdi.

İşletmeniz için yapabileceğiniz en iyi şey hızlı bir WordPress sitesine sahip olmaktır. Bunu sağlayamazsanız, şüphesiz para ve trafik kaybedersiniz. Bunun nedeni, çevrimiçi tüketicilerin biraz sabırsız olmasıdır. Aslında, tüm mobil kullanıcıların yarısından fazlası, yalnızca yavaş yükleme süresine bağlı olarak bir sayfayı terk ettiğini kabul ediyor. 1-2 saniyelik yükleme hızlarına sahip web sitelerinin, 5-10 saniyede yüklenenlere göre yaklaşık üç kat daha yüksek dönüşüm oranları gördüğünü de belirtmekte fayda var.

Daha da kötüsü, web sitelerinizin hızı daha yavaşsa, bu gerçek potansiyel tüketicilerin sizi bulmasını bile engelleyebilir. Google geçtiğimiz günlerde, Temmuz 2018'e kadar mobil aramalarda sayfa hızının bir sıralama faktörü olacağını duyurdu. Bu, yavaş bir sitenin SEO sıralamanızı olumsuz etkileyeceği anlamına geliyor. WordPress sitelerini nasıl hızlandıracağınızı öğrenmek için bir zaman varsa, şimdi o zaman olduğunu düşünebilirsiniz.

Bir Site Ne Kadar Hızlı Yüklenmeli?

 

Peki siteniz ne kadar hızlı olmalı? Google, en iyi uygulamanın yükleme sürelerinizi üç saniye veya daha kısa tutmak olduğunu bildiriyor. Bulgular, yükleme süreleri bir saniyeden üç saniyeye indiğinde, hemen çıkma olasılığının (bir kullanıcının hemen ayrılması) %32 arttığını gösteriyor.

Ayrıca, yüklenmesi beş saniye veya daha uzun süren sayfalar için hemen çıkma olasılığı %90 artmakta. Bu nedenle, ziyaretçileri uzaklaştırmak yerine elinizde tutmak istiyorsanız, ortalama yükleme süreleri üç saniyeden az (ve ideal olarak bundan daha hızlı) için çaba sarf etmeniz gerekir.

Sayfa Yükleme Süreleri Nasıl Azaltılır?

Hızlı bir WordPress sitesi oluşturmada bu araçlara yardımcı olmak için üzerinize düşeni yapmak istiyorsanız, kendi başınıza kullanabileceğiniz çeşitli basit taktikler vardır. Sitenizin önbelleğe alınmasına izin vermek en basit yollardan biridir. Burada kullanabileceğiniz birkaç ipucu daha var. Gelin detaylı olarak açıklayalım.

1. Site Hızınızı Tespit Edin

Web sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğini anlamak, site performansını iyileştirmeye yönelik bir sonraki adımdır. Bir eklenti yüklemeniz veya sitenizde başka bir değişiklik yapmanız ve bunun site yükleme sürelerini nasıl etkilediğini görmek istemeniz durumunda site hızını izlemeniz önerilir.

Yükleme hızını analiz etmek için sitenizi nasıl daha iyi çalıştıracağınıza ilişkin WordPress'e özgü site hızı ipuçları için WP Engine Speed Tool gibi bir eklenti kullanmayı deneyebilirsiniz. Sitenizin URL'sini ekledikten sonra, sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğiyle ilgili özel bir analiz ve sitenizi hızlandırmak için özel öneriler e-postayla gönderilecektir.

Veya bir WP Engine müşterisiyseniz, web sayfanızın performansını site değişikliklerine karşı izlemek ve test etmek için Kullanıcı Portalı içinde Sayfa Performansını kullanmanızı öneririz. Sayfa Performansı ile, gelen kutunuza gönderilen yinelenen testleri bile planlayabilirsiniz, böylece manuel olarak ayarlamak zorunda kalmazsınız.

2. Kullanılmayan Eklentileri ve Temaları Silin

Eklentilerinizi ve temalarınızı her zaman güncel tutmanız gerektiğinin yanı sıra, kullanılmayanları silmek hızlı bir sitenin bir sonraki adımıdır. Kullanılmayan eklentiler ve temalar yalnızca güvenlik açıkları oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda WordPress site performansını da düşürebilir.

Kullanılmayan eklentiyi silmek için önce onu devre dışı bırakmanız gerekir. Ardından etkin olmayan eklentiler listenize gidebilir ve artık istemediklerinizi silebilirsiniz. İstenmeyen temaları kaldırmak için, Görünüm > Temalar'a gitmeniz yeterlidir.

3. Medya Kitaplığınızı Temizleyin

Zamanla, artık kullanılmayan görüntüler birikmeye başlar ve bu sitenize yük olur. Bu yükten kurtulmak için görsellerinizi, videolarınızı silmeyi düşünebilirsiniz.

Kullanılmayan medyayı manuel olarak kaldırmak için, Media Cleaner gibi bir eklenti kullanabilir veya bunu manuel olarak yapabilirsiniz. Kullanılmayan medyayı manuel olarak kaldırmak için Medya Ekle -> Medya Kitaplığı -> Eklenmemiş'e gidin ve ardından artık kullanılmayan dosyaları silin.

4. Veritabanınızı Temizleyin

WordPress veritabanınızı düzenli bir şekilde kullanmazsanız gitgide karışık bir hal alacaktır. Bu gereksiz şişkinlik sitenizi ileride yavaşlatabilir. Ancak, düzenli temizlemelerle daha hızlı yükleme için veritabanı boyutunuzu küçültebilirsiniz.

Örneğin, revizyon sonrası çok büyük miktarda gereksiz alan kaplayabilir. 100KB veri içeren bir gönderiye sahipseniz ve bu gönderinin beş revizyonu varsa, boşa harcanan toplam alan yaklaşık 500KB'dir.

Veritabanınızı temizlemek phpMyAdmin aracılığıyla manuel olarak yapılabilir, ancak ne yaptığınızı bilmiyorsanız yanıltıcı ve zarar verici olabilir. Teknik bir dahi değilseniz, bu görevi gerçekleştirmek için bir eklenti yüklemek daha güvenli bir yoldur. WP-Sweep ve Advanced Database Cleaner, veritabanınızı taramak ve eski revizyonlar, spam yorumları, MySQL sorguları ve daha fazlası gibi şeylerden kurtulmak için güvenli bahislerdir.

5. CSS, HTML ve JavaScript Dosyalarını Küçültün

Zamanla, CSS, HTML ve diğer kaynak kod dosyaları birikebilir ve sitenizin pekmez gibi çalışmasına neden olabilir. Sitenize bir hız enjeksiyonu vermek için kodunu küçültmeyi düşünmelisiniz. Küçültme yoluyla sitenizin arka ucu, yalın bir ortalama makine olacak şekilde optimize edilecektir. Bu teknik, HTML, JavaScript ve CSS dosyalarının dosya boyutunu küçülterek çalışır ve boşluklar, satır sonları ve yorumlar gibi gereksiz karakterleri kaldırmaya çalışır.

Sonuç olarak, dosyaların daha hızlı çalışması ve web sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesi için gereken daha az miktarda veri aktarımı gerekir. Kodu küçültmek için oluşturulmuş çok sayıda eklenti vardır. Autoptimize, bu görev için en yüksek puan alan ücretsiz eklentilerden biridir. Ayrıca, küçültme de dahil olmak üzere site optimizasyonuna yardımcı olan premium WP Rocket eklentisini deneyebilirsiniz.

6. Görüntüleri Optimize Edin

Tek sayfalık siteler ve uzun bir ana sayfası olan siteler için Lazy Loading gerçek zamanlı bir tasarruf sağlayabilir. Lazy Loading esasen, sayfanızın alt kısmındaki öğelerin, ziyaretçi onları görmek için aşağı kaydırana kadar yüklenmesini önler. Uzun sayfanızın tüm içeriğini bir kerede yüklemeyerek sitenizin daha hızlı görüntülenmeye başlamasını sağlar. Bunun için kullanılan yaygın bir eklenti BJ Lazy Load olacaktır.

7. Bir CDN kullanın

Bir kullanıcının konumu ne olursa olsun, içeriğiniz çok hızlı bir şekilde teslim edilmelidir. Ancak, bazen bu her zaman mümkün olmayabilir. Yani, siteniz dünyanın diğer bölgelerindeki veri merkezlerini içeren bir altyapı üzerinde değilse sorun yaşayabilirsiniz. Mesafe, içerik dağıtım ağının (CDN) kullanışlı hale geldiği içerik dağıtımında gecikme anlamına gelebilir.

Bir CDN, daha hızlı sayfa yükleme sürelerine yol açar çünkü yapılandırıldığında, web siteniz site ziyaretçinize en yakın optimize edilmiş sunucuyu kullanır. Veri merkezi, statik içeriği ve dosyaları depolayacak ve ardından bunları konumlarına göre kullanıcılara teslim edecektir. Bu, harici HTTP isteklerinin azaltılmasına yardımcı olabilir, çünkü statik içerik aynı anda tonlarca HTTP istemek yerine kullanıma hazırdır.

Bir CDN seçmek, sitenizin popülerliğine ve ihtiyaçlarına bağlıdır. Bazı WordPress CDN çözümleri arasında MaxCDN, Cloudflare veya CacheFly bulunur. Bunlardan birisini tercih edebilirsiniz.

 

 

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(35 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)

Top