X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıWordPress HostingWordPress Sitesi Arama Motorlarında...

WordPress Sitesi Arama Motorlarından Nasıl Gizlenir?

WordPress Sitesi Arama Motorlarından Nasıl Gizlenir?

Arama motoru botları, web sitenizin sayfalarını dizinleri için önbelleğe almak için tüm web sitenizi her dakika tarar. Genel olarak, çoğu web sitesi sahibi, arama motorlarının istedikleri herhangi bir sayfayı taramasından ve dizine eklemesinden memnundur; ancak sayfaların dizine eklenmesini istemeyeceğiniz durumlar vardır.

Örneğin, yeni bir web sitesi geliştiriyorsanız, eksik web sitenizin arama motorlarında listelenmemesi için arama motorlarının web sitenizi dizine eklemesini engellemeniz genellikle en iyisidir. Bu, http://www.websiteniz.com/wp-admin/options-reading.php adresindeki okuma ayarları sayfasından kolayca yapılabilir.

Tek yapmanız gereken, arama motoru görünürlüğü bölümünü aşağı kaydırmak ve "Arama motorlarının bu siteyi dizine eklemesini engelle" başlıklı seçeneği etkinleştirmek.

Ne yazık ki, WordPress sayfaların sayfa bazında dizine eklenmesini durdurmanıza izin vermez. Sahip olduğunuz tek seçenek, arama motorlarının her şeyi dizine eklemesine veya hiçbir şeyi dizine eklememesine izin vermektir.

Arama motorlarının belirli sayfaları dizine eklemesini durdurmak zaman zaman gereklidir. Örneğin, kişisel blogumda arama motorlarının bülten e-posta onay sayfamı dizine eklemesini engelliyorum. Ayrıca ücretsiz e-kitabımın indirilebileceği sayfayı dizine eklemelerini de engelliyorum. Çoğu blog, arama motorlarının indirme sayfalarını dizine eklemesini engelleme adımını atmaz. Bu, insanların çevrimiçi olarak hızlı bir arama yaparak özel sayfalardan e-kitapları ve diğer dijital dosyaları indirebilecekleri anlamına gelir.

Arama motorlarının web sitenizdeki yazıları ve sayfaları dizine eklemesini engellemenin birkaç farklı yolu vardır. Bu yazıda, size sunulan birkaç çözüm göstermek istiyorum.

Robots Meta Etiketi Nedir

Google, web sitesi sahibine robots meta etiketini kullanarak URL'leri engellemesini tavsiye eder. Robots meta etiketi şu şekilde eklenir:

Robots meta etiketi, WordPress tema başlığınızınbölümüne, yanivearasına yerleştirilmelidir. Ad ve içerik scriptleri için kullanılabilen birkaç farklı değer vardır. Google'ın bir sayfaya erişimi engellemek için kullanılmasını önerdiği değerler robots ve noindex'tir:

Robotlar tüm arama motorlarına atıfta bulunurken noindex, arama motorunun sayfayı dizinlerinde görüntülemesine izin vermez.

Belirli bir arama motorundan gelen içeriği engellemek istiyorsanız, robotların değerini arama motoru botların adıyla değiştirmeniz gerekir. Bazı yaygın arama motoru botları şunlardır:

  • googlebot – Google
  • googlebot-news – Google Haberleri
  • googlebot-image – Google Fotoğrafları
  • bingbot – Bing
  • teoma – Ask

Yukarıdaki listede bulunmayan iki iyi bilinen bot, MSNBot ve Slurp'tur. MSNBot, Live Search, Windows Live Search ve MSN Search için sayfaları dizine eklemek için kullanılan botun adıydı. Bu arama motorları 2009'da Bing olarak yeniden markalandı ve Ekim 2010'da MSNBot butonu yerini Bingbot aldı. MSNBot hala Microsoft tarafından web sayfalarını taramak için kullanılıyor, ancak yakında tamamen kullanımdan kaldırılacak. Slurp, Yahoo! için sayfaları taramak için kullanılan botun adıydı. 2009 yılında Yahoo! arama sonuçlarını güçlendirmek için Bing'i kullanmaya başladı.

Belirli bir tarayıcıyı engellemek için tek yapmanız gereken kodu botların adıyla değiştirmek.

Birden çok arama motoru, daha fazla bot belirterek ve virgülle ayırarak engellenebilir.

Şimdiye kadar yalnızca noindex meta etiketinin kullanıldığını gördünüz, ancak content scripti ile kullanılabilecek birçok değer var. Bu değerlere direktifler denir.

Bu değerlerden bazıları yalnızca belirli arama motorları için geçerlidir. Örneğin, unavailable_after, nosnippet ve notranslate yalnızca Google tarafından desteklenir. “Noydir” yalnızca Yahoo! ve “nocache” ise sadece Bing tarafından desteklenir. Daha az bilinen diğer arama motorları, büyük arama motorları tarafından desteklenmeyen diğer yönergeleri destekler.

Bu direktiflerden birkaçı da gereksizdir. Örneğin,,ile aynı sonucu verecektir. Arama motorları içeriği dizine ekleyeceğinden ve varsayılan olarak bağlantıları zaten izleyeceğinden, bu meta etiketlerden herhangi birini kullanmanın bir anlamı yoktur.

Arama motorlarının bir sayfayı dizine eklemesini engellemeye çalışıyorsanız, nofollow kodu tek başına kullanılamaz. Nofollow scripti, arama motorlarına bir sayfadaki bağlantıları takip etmemelerini tavsiye eder. Bunu, arama motorlarının bir sayfayı taramasını durdurmak için kullanabilirsiniz. Sonuç, sayfadaki her bağlantıya nofollow bağlantı özelliğinin uygulanmasıyla aynıdır.

Yalnızca bir teşekkür sayfasından bir indirme alanına bağlantı veren bir blog düşünün. Arama motoru botları indirme sayfasını asla ziyaret etmemesi için teşekkür sayfasının başlığına bir nofollow meta etiketi ekleyebilirsiniz. Bu, arama motoru botlarının sayfayı taramasını ve ardından dizine eklemesini durduracaktır. Tek yapmanız gereken, teşekkür sayfasının, indirme sayfasının bağlandığı tek alan olduğundan emin olmaktır.

Şüphesiz, beğenseniz de beğenmeseniz de bir başkası o indirme sayfasına bağlantı verecektir. Bu, nofollow yönergesinin kendi başına etkisiz olduğu anlamına gelir. Kendi blogunuza gelen trafiği kontrol eden ve black hat forumlarından indirme sayfama doğrudan bağlantılar bulunabilir. Başkalarının sizin dışınızda bildiği bir sayfaya bağlantı vermesini durdurmak neredeyse imkansızdır.

Bu nedenle noindex yönergesini de kullanmanız gerekir. Ayrıca, sayfa için önbelleğe alınmış bir bağlantının görüntülenmemesini sağlar; bu nedenle noindex kullanıyorsanız noarchive kodunu kullanmanıza gerek yoktur.

Bu nedenle, tüm arama motorlarının bir sayfayı dizine eklemesini ve bağlantıları takip etmelerini durdurmak için, bunu sayfamızın başlığına eklemeliyiz:

Yukarıdaki ifadeolarak da yazılabilir, ancak tüm arama motorları none yönergesini desteklemez. Bu nedenle bunun yerine “ noindex,nofollow ” kullanmak daha iyidir.

Bir sayfayı dizinden kaldırmak istiyor, ancak yine de arama motorlarının sayfada bağlantı verilen sayfaları taramasını istiyorsanız, şunları kullanabilirsiniz:

İnternette yukarıdaki satırınşeklinde yazılması gerektiğini yanlış belirten binlerce makale var. Google'ın kendisi, bir meta etikette dizini kullanmanın veya yönergeleri izlemenin gerekli olduğunu belirtir. 2007 yılında bu konuyu şöyle açıklamışlardır:

“Varsayılan olarak, Googlebot bir sayfayı dizine ekler ve bu sayfanın bağlantılarını takip eder. Bu nedenle, INDEX veya FOLLOW içerik değerlerine sahip sayfaları etiketlemeye gerek yoktur.”

Web sitenizde robots meta etiketini kullanırken şunları unutmayın:

  • Meta etiketler büyük/küçük harfe duyarlı değildir. Bu nedenle,,veile aynı şekilde yorumlanır.
  • Robots.txt ve meta etiket talimatları çakışırsa, Google en kısıtlayıcı kuralı uygular.

Artık arama motorlarının bir sayfayı arama sonuçlarında dizine eklemesini nasıl durduracağınızı biliyorsunuz. Ancak, bu yalnızca meta etiket kodunu temanızın header.php şablonuna eklemekle ilgili bir sorun değildir. Bunu yapmak, arama motorlarının tüm WordPress destekli sayfaları dizine eklemesini engeller (WordPress ile yayınlanan sayfalar etkilenmez).

Yalnızca belirli gönderilerin ve sayfaların engellendiğinden emin olmak için, yalnızca belirtilen sayfalara noindex scripti uygulayan bir ifadesi kullanmamız gerekir.

Arama Motoru Sonuçlarından Sayfa Nasıl Kaldırılır

Ek olarak Bir arama motorunun dizininden bir sayfayı kaldırmanın en etkili yolu, bir arama motoru URL kaldırma aracı kullanmaktır. Google Webmaster Tools aracı Google Dizin bölümünde URL'ler kaldırmak için bir seçenek göreceksiniz.

"Yeni bir kaldırma isteği oluştur" butonuna tıklayın ve URL'nizi girin. Domain adresinizden sonra gelen sayfa bilgisini girmeniz gerektiğini unutmayın. Örneğin, www.yourwebsite.com/news/duyuru adresinde bulunan bir sayfayı kaldırmak isterseniz, news/büyük-duyuru girersiniz.

Bir sayfayı arama sonuçlarından kaldırmayı ve önbelleğe almayı veya bir sayfayı önbellekten kaldırmayı seçebilirsiniz. Tam bir dizini kaldırma seçeneği de vardır. Bu, bir web sitesini arama sonuçlarından tamamen kaldırmak için kullanılabilir.

Google, sayfanın veya dizinin kaldırılmak üzere eklendiğini bildiren bir mesaj görüntüler. Gönderdiğiniz URL'nin doğru olup olmadığını iki kez kontrol etmek için bu fırsatı kullanın.

Bir URL'yi Bing'den kaldırmak daha da kolaydır. Bir sayfayı Bing'in dizininden kaldırmak için tek yapmanız gereken sayfa URL'sini girmek. Ardından, sayfayı dizinden mi yoksa sayfanın eski önbelleğe alınmış bir sürümünü mi kaldırmak istediğinizi seçin. URL'yi gönderdikten sonra, kaldırılması için gönderdiğiniz sayfaların geçmişini göreceksiniz.

Ne yazık ki, ne Google ne de Bing, dizinden kaldırılmasını istediğiniz dosyaların CSV listesini yükleme seçeneği sunmaz. Bu nedenle, istekleri tek tek göndermeniz gerekir.

Özet

Ne yazık ki, tüm arama motorları sizi mutlu etmeyecektir. Bir sayfayı dizine eklememe isteğinizi yerine getirip getirmeyeceği bir arama motoruna bağlıdır. En popüler arama motorları, web sitesi sahipleri tarafından belirlenen kurallara uyar; kötü arama motorları ve bilgisayar korsanlarından ve spam göndericilerden gelen kötü yazılımlar, istediklerini yapma eğilimindedir.

Umarım arama motorlarının içeriğinizi dizine eklemesini durdurmakla ilgili bu öğreticiyi faydalı bulmuşsunuzdur. Arama motorlarının WordPress destekli bir web sitesindeki içeriği dizine eklemesini durdurmak için başka iyi teknikler biliyorsanız, lütfen mail yoluyla görüşlerinizi paylaşın biz de yazıyı güncelleyebilelim.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(24 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)

Top