X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıWeb HostingVPS Hosting Nedir? Neden Siteniz İç...

VPS Hosting Nedir? Neden Siteniz İçin En İyi Seçenek Olabilir?

Bugün hosting pazarında sayısız farklı kullanışlı seçenek vardır. İlk bakışta, hepsi bir şekilde benzer görünür. Ancak daha yakından baktığınızda, her biri belirli koşullar altında belirli bir görevi çözmek için tasarlanmıştır.

VPS Nedir? 

Virtual Private Server (VPS) yani Sanal Özel Sunucu, kullanıcıların kendi özel web barındırma ortamlarına sahip olmalarını sağlayan bir web hosting hizmetidir. Tek bir fiziksel sunucu içinde çalışan birkaç sanal sunucu olabilir, ancak müşteriler için her biri bağımsız bir makine gibi görünür. Diğer web hosting hizmetleriyle karşılaştırıldığında, bir VPS daha kararlıdır, daha iyi performans gösterir, daha fazla disk alanı ve bellek sağlar ve özellikler açısından daha esnektir.

VPS lüks bir daire gibidir. Düşük kaliteli bir apartmanın yüzlerce kiracısı olabilirken, yüksek kaliteli binanızda yalnızca bir avuç insan vardır ve bu da birinci sınıf konaklamanın keyfini çıkarmanızı sağlar.

VPS Nasıl Çalışır?

VPS sunucuları, sanal mimari olarak bilinen karmaşık bir mimariye sahiptir. Bare metal (sunucu) ve sunucunun üzerine yerleştirilmiş sanal bir katmana sahiptir. Hiper yönetici (sanallaştırma katmanının teknik terimi) olarak da adlandırılan sanal katman, kaynakları ayrı web sitelerinin tahsis edilebileceği sanal segmentler oluşturarak bir araya toplar. Sanallaştırma katmanı, kullanıcının herhangi bir işletim sistemini yerleştirmesine ve segment için verilen kaynakları kullanmasına izin verir. Başka bir deyişle, buna KVM sanallaştırma denir.

VPS Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Belirli bir bant genişliğine sahip bir VPS kullanmak birçok avantaja sahiptir. Bu avantajlardan en önemlileri aşağıdaki şekildedir:

Ölçeklenebilirlik

Daha fazla bant genişliğine, daha fazla depolama alanına veya daha fazla işlem gücüne ihtiyacınız olduğunda, VPS kullanabilirsiniz. Birçok web hosting sağlayıcısı VPS’i bireysel olarak özelleştirmenize izin verir, böylece asla ihtiyacınızdan fazlasını ödemezsiniz. VPS satın aldığınızda, bu kaynakların "garantili" olduğundan emin olabilirsiniz.

Performans

Siteniz için VPS kaynaklarına sahip olmak, sitenizin genel olarak paylaşımlı hosting’deki sitelerden daha hızlı çalışacağı anlamına gelir. Daha da önemlisi, bu performans daha tutarlı olur, yani sitenizin aniden yavaşlama olasılığı daha azdır.

Veri kontrolü ve güvenliği

Bir VPS'ye koyduğunuz her şey hosting sağlayıcınızın gizlilik politikasına tabi olur, ancak genel olarak bilgileriniz ve bir VPS'ye koyduğunuz her şey üzerinde kontrol sizde olur. Bu kontrol, paylaşımlı hostinglerde veya bulutta garanti edilmez. 

IP adresleri

Paylaşımlı hosting ile çoğu durumda yalnızca bir IP adresi alırsınız. Fakat her VPS kendi IP adreslerini, yönlendirme kurallarını ve bağlantı noktalarını kullanır. Her müşteri, ziyaret edilen sitelerin her biri için özel bir IP atayabilir.

Yedekleme avantajları

VPS kullanmak; sunucu ayarlarınızı, dosyalarınızı ve sisteminizi yedekleyebileceğiniz anlamına gelir. Hatta bazı VPS sağlayıcıları bu hizmeti ücretsiz olarak sağlar. Yedeklemeler arasındaki aralık, genellikle iki haftada bir değişebilir, ancak ücretsiz günlük yedeklemeli bir VPS bulmak da mümkündür.

VPS Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

VPS kullanmanın birçok avantajı olduğu gibi dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlardan en önemlileri aşağıdaki şekildedir:

Maliyet

VPS, en pahalı seçenek değildir, ama ucuz da değildir. Tek ihtiyacınız olan basit bir açılış sayfası ve bir şirket bloguysa, paylaşımlı barındırma sizin için daha uygundur. 

Karmaşıklık 

Yönetilen bir VPS planı almazsanız, her şeyi kendiniz yapılandırmanız gerekir. Bu da zaman, teknik bilgi ve çaba gerektirir. Yönetilen bir planla bile, bir VPS çalıştırmak biraz daha karmaşıktır.

VPS’i Ne Zaman Kullanmalısınız?

Aşağıda belirtilen durumlarda bir VPS kullanmayı düşünebilirsiniz:

Güvenlik

Gelişmiş güvenlik özelliklerine veya izleme gereksinimlerine ihtiyaç duyan bir proje üzerinde çalışırken VPS kullanabilirsiniz. VPS, yazılım için otomatik yama yönetimi gibi çok çeşitli güvenlik özellikleri sunar.

Artan Trafik

Web sitesi trafiği sürekli artan kullanıcıların site yavaşlaması veya çökmesinden muzdarip olmamaları için bir VPS'ye geçmeleri gerekir.

E-Ticaret Siteleri

Bir çevrimiçi mağaza, trafikte büyük artışlar yaşayabilir. Bu yüzden VPS'in sunduğu ölçeklenebilirlikten yararlanabilir. 

Özel Yazılım 

Paylaşımlı ana bilgisayarlar, özel yazılım kullanma konusunda fazla bir boşluk bırakmaz. Ancak bir VPS daha özelleştirilebilir olduğundan, işiniz kişiselleştirilmiş uygulamalara dayandığında daha uygun bir seçenektir.

VPS vs Paylaşımlı Hosting (Shared Hosting)

Paylaşımlı hosting, düşük trafiğe sahip web siteleri için uygun bir çözümdür. Çoğu küçük işletme web sitesi ve blog yazarı bu tür barındırma ile çalışır. Paylaşımlı hosting ile bir fiziksel sunucunun yetenekleri, hosting şirketinin çok sayıda müşterisi arasında dağıtılır. Web siteniz diğer portallarla aynı işletim sisteminde çalıştığından, yalnızca sizin için ayrılmış kaynaklar elde edemezsiniz.

Bu nedenle sitenizin belleği ve işlem gücü, hizmetin diğer kullanıcılarının aktivitelerinden önemli ölçüde etkilenebilir. Örneğin sizinkiyle aynı sunucuda bulunan bir sitenin trafiğinde rastgele bir yükselme olursa, siteniz yavaşlayabilir ve sayfalarınızın yüklenme süresi uzayabilir. Ayrıca tüm kullanıcılar aynı konfigürasyona sahip olduğu için işletim sistemini ve diğer sunucu yazılımını seçemezsiniz. 

VPS sunucuları ise, tek bir fiziksel donanım setinde barındırılır, ancak hepsi aynı fiziksel sunucuda barındırılmalarına rağmen tamamen ayrılmıştır. Bu sayede kaynakları paylaşmak zorunda kalmazsınız. Her VPS belirli miktarda kaynak alır. Bu sayede diğer  web sitelerinde yaşanan ani bir trafik dalgalanmasında, herhangi bir rahatsızlık yaşamazsınız.

VPS genellikle iyi desteklenen ekipmanlardır. Sağlayıcıya bağlı olarak kaynakları genişletebilirsiniz (yani web siteniz büyümeye devam ederse daha fazla RAM veya CPU kapasitesini artırbilirsiniz). Bunu yapmak için, mevcut planınızı yükseltmeniz yeterlidir.

Ayrıca sunucunuz üzerinde tam kontrol sahibi olursunuz. VPS, parametrelerinizi kişisel olarak veya sağlayıcınızın teknik ekibi yardımıyla yapılandırmanıza olanak tanır.

VPS vs Bulut Barındırma (Cloud Hosting)

VPS sorunsuz geliştirme için daha uygundur ve size gerekli kapasiteyi verir. Bulut çözümü ise henüz ne kadar kaynağa ihtiyaç duyduğunu bilmeyen, ancak kesintisiz bir operasyonel yetenek elde etmek isteyenler için daha uygundur.

Ayar seçimi

Bulut tabanlı bir çözümle bu konuda daha fazla özgürlüğe sahip olursunuz. Bulutta hemen hemen her yönü yapılandırmak mümkündür, oysa bir VPS yalnızca belirli bir işletim sistemi sunar.

Performans

Bulut sunucusunun birçok avantajı vardır. Size istikrarlı ve tutarlı performans sağlar. Bir sunucu arızalanırsa, bir diğeri onun yerini alır. Ayrıca, cloud hosting kullanan hiç kimse bir VPS'de meydana gelen aksama süresini yaşamaz.

Fiyatlandırma

VPS daha pahalıdır, çünkü müşteriler özel ekipmanları için ödeme yapar. Bulut barındırma bu maliyetleri ortadan kaldırır; bu nedenle daha ucuzdur.

VPS vs Dedicated Sunucu

Dedicated sunucular, tamamını kendinize kiralayabileceğiniz donanım sunucularıdır. Yalnızca siz ve siteleriniz/uygulamalarınız için eksiksiz bir fiziksel makine elde etmenize olanak tanır. Teknik olarak dedicated sunucu kiralayabilir ve üzerinde bir VPS kurulumu çalıştırabilirsiniz.

Dedicated sunucular son derece esnek ve özelleştirilebilirdir, bu sunucular üzerinde neredeyse istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Fakat aynı zamanda yukarıdaki seçeneklerinden hepsinden pahalıdır.

Özellikler Paylaşımlı Hosting VPS Cloud Hosting Dedicated Sunucu
Tek bir fiziksel sunucuda barındırılır Evet Evet Hayır Evet
Özel donanım kaynakları (CPU/RAM/depolama) Hayır Evet Hayır Evet
Yüksek güvenlik Hayır Evet Hayır Evet
İşletim sisteminizi/sunucu yazılımınızı seçme Hayır Limitli Evet Evet
Sınırsız kaynak Hayır Hayır Evet Hayır

Ölçeklenebilirlik

Hayır Evet Evet Hayır
Garantili yüksek trafik yönetimi Hayır Hayır Evet Hayır
Sunucuya uzaktan erişim Hayır Evet Evet Evet

VPS’in Maliyeti Ne Kadardır?

VPS hosting fiyatları çeşitli faktörlere bağlıdır. VPS bakım giderlerinin büyük bir kısmı sağlayıcı tarafından yapılan maliyetlerden oluşur. Başka bir deyişle, müşteri, hizmetin fiyatına ek olarak şirketin maliyetlerini de karşılamalıdır.

Sağlayıcıların veri merkezleri ve ön büro çalışanları için karşıladıkları maliyetler aşağıdaki şekildedir:

  • Personel maaşları
  • Veri merkezi ücretleri
  • Yazılım lisansları
  • Bağlantı özellikleri ve veri merkezi konumu

VPS Güvenli Mi?

Bir VPS sunucusu kullanmak, bir apartman bloğunda ayrı bir daire kiralamak ile karşılaştırılabilir. Sanallaştırma teknolojisi sayesinde daha geniş bir alanda dağıtım oluşturulur. Verileriniz size aittir ve başkaları tarafından bunlara erişilemez. Ayrıca, hosting’iniz tamamen izole olduğundan verileriniz üzerinde dışarıdan herhangi bir etki yoktur. Bu yüzden VPS tamamen güvenli ve ekonomiktir.

VPS Hızlı ve Güvenilir Midir?

VPS; piyasadaki en hızlı, en güvenilir ve ucuz seçeneklerden biri olduğu için yaygın bir çözümdür. Bir kez kurduktan sonra, herhangi bir işlem hızlı bir şekilde tekrarlanır. Bu durumda, bir VPS'nin yetenekleri, dedicated bir sunucunun hızı ve güvenilirliği ile karşılaştırılabilir; ancak, VPS ile maliyetler daha düşüktür.

Özetle VPS, garantili bir kapasite ve işlev hacmine erişmenizi sağlar. Orta ila yüksek trafik akışına sahip web sayfaları, kaynak yoğun projeler ve çevrimiçi mağazalar için yüksek düzeyde performans sağlamak için mükemmel bir çözümdür. 

VPS, kaynaklar yetersiz olduğunda, paylaşımlı barındırmadan sonraki adımdır. Teknoloji, aynı fiziksel sunucuda barındırılan sanal olarak yalıtılmış sunucuları temsil eder.

Yüksek trafik alma olasılığı olan bir çevrimiçi mağazaya veya web sitesine ev sahipliği yapmanız gerekiyorsa, sanal bir dedicated sunucu bir başlangıç ​​çözümü olarak daha uygundur.

VPS İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. VPS için ödenen maliyete değer mi?

Bu sorunun cevabı ne tür bir site inşa ettiğinize bağlıdır. Beş sayfalık bir şirket profilinin bir VPS'ye ihtiyacı olmaz, ancak daha karmaşık bir site kesinlikle VPS kaynaklarından faydalanacaktır. 

2. VPS mi yoksa cloud hosting mi?

Bulut barındırma şu anda popüler bir seçenektir çünkü yazılım, donanım yedekliliği, sınırsız kaynaklar ve yüksek ölçeklenebilirlik açısından daha fazla seçeneğe sahiptir. Ancak, bir programcı değilseniz, bulut barındırma genellikle daha zordur. Acemi sunucu yöneticileri (ve sunucu yöneticisi olmak istemeyen kişiler) için VPS, özellikle yönetilen bir VPS planıyla daha basit bir seçenektir. 

3. Ücretsiz VPS hizmetleri var mı?

Teknik olarak vardır. Fakat bu ücretsiz VPS hizmetleri profesyoneller tarafından önerilmez. Çünkü, bu hizmetlerden bazıları ücretsiz VPS reklamı yapar, ancak bu hizmeti sağlamaz. Bunun yerine ücretsiz deneme veya zaman sınırlı para iade garantileri sunan VPS servis sağlayıcıları ile deneme yapabilirsiniz.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(54 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)

Top